3D-ontwerp met SketchUp

Eenvoudige 3D-ontwerpen

3D-printen wordt elke dag populairder en kent steeds meer toepassingen. Vooraleer je kan 3D-printen, moet je een ontwerp maken in een 3D-programma. En dat is wat wij gaan leren in deze module. SketchUp is een gratis programma dat zich prima leent om op een gebruiksvriendelijke manier 3D-modellen te ontwerpen.

In deze module leer je de basishandelingen van SketchUp om eenvoudige ontwerpjes te kunnen maken: gepersonaliseerde sleutelhanger, defect onderdeel, hangertje voor halsketting, legoblokje, miniatuur van je huis, … . Daarnaast krijg je ook inzicht in de basisbegrippen van 3D-printen, het materiaal, de technieken waarmee rekening moet gehouden worden in het ontwerp.

Zie je het allemaal groter en wil je alleen een 3D-visualisaties, zoals een plan van een huis, tuin of doe-het-zelf-projectje? Ook hiervoor is deze cursus geschikt. Het is een goede start voor wie graag van nul de overstap van 2D naar 3D wil maken.

We printen zelf niet in de klas, maar leren hoe je je ontwerp doorstuurt naar een professionele printservice.

Complexe 3D-ontwerpen

In de tweede module gaan de ontwerpen technischer worden en leren we SketchUp uitbreiden met plugins. We leren alle soorten vullingen toepassen en maken eigen componenten in een eigen componentenbibliotheek. Doorsnedes, schaduw en scenes zijn allemaal technieken die je na 16 weken onder de knie hebt.