AutoCAD

AutoCAD is een CAD-programma ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Autodesk en in 1982 als commercieel product op de markt gebracht.
Zie opleiding CAD-tekenaar.

Toepassingen

AutoCAD is universeel, dat wil zeggen voor bijna alle mogelijke CAD-opdrachten inzetbaar, zowel in 2D als in 3D. Het is bruikbaar in alle vakgebieden voor technische en wetenschappelijke tekeningen. AutoCAD vormt de basis van oplossingen voor bouwkundig ontwerp, werktuigbouwkunde, telecommunicatie, overheden, nutsbedrijven en civiele techniek. Het pakket wordt gebruikt voor ontwerp-, modelleer-, teken-, cartografische, rendering, en managementwerkzaamheden in zowel 2D als 3D.

Belangrijke eigenschappen

AutoCAD is een traditioneel CAD-programma. Eerst tekenen we de objecten (lijnen, cirkels, enz.) op de juiste plaatsen met de juiste maten. Deze werkwijze kan je vergelijken met tekenen op een tekentafel. AutoCAD is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te leren. Het is wereldwijd gezien waarschijnlijk het meest gebruikte CAD-programma. In zijn soort als traditioneel, universeel CAD-programma heeft AutoCAD niet veel concurrentie. Het programma heeft een hoge anciënniteit (introductie in 1982) maar het wordt bij elke nieuwe versie gemoderniseerd. Merkwaardig is dat het oorspronkelijke ontwerp heel goed was en daardoor bijna alle originele opdrachten ongewijzigd konden blijven. Fotorealistische renders zijn mogelijk, met schaduwen en zelfs met een zichtbare zonsondergang.