Inventor

Inventor is een 3D Parametrische Solid Modeler ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Autodesk en in 1999 als commercieel product op de markt gebracht.
Zie opleiding CAD-tekenaar.

Toepassingen

Inventor is bruikbaar in veel vakgebieden voor technische en wetenschappelijke tekeningen. Het programma is extra gespecialiseerd in werktuigbouw en vormgeving. Alle mogelijke kleine en grote constructies, machines en gebruiksvoorwerpen kunnen vlot ontworpen worden met Inventor.

Belangrijke eigenschappen

Inventor is 's werelds best verkochte software voor 3D-ontwerpen. Daar waar AutoCAD een algemeen programma is voor 2D en 3D tekenen is Inventor helemaal gericht op 3D ontwerpen. De methode van tekenen is totaal anders, het pakket is een zogenaamde SOLID MODELER. Je werkt aan een massief 3D-model waaraan je materiaal kunt toevoegen of wegnemen. Hierdoor is het mogelijk elk voorwerp in 3D te ontwerpen. De gebruikers beginnen door 3D-onderdelen ‘Parts’ te ontwerpen. Deze onderdelen kunnen dan in een samenstelling ‘Assembly’ worden gecombineerd. Het maken van de onderdelen ‘Parts’ en de samenstelling ‘Assembly’ zijn twee volledig verschillende dingen. Terwijl in niet-parametrische CAD-programma's de afmetingen bepaald worden door het getekende object, laat een parametrische modeler toe dat de afmetingen de maat bepalen van het getekende object. Als de afmetingen worden veranderd, zal de tekening na een automatisch update aangepast worden aan de nieuwe maten. Dit staat de ontwerper toe om tijdens het ontwerpproces vlot aanpassingen uit te voeren. Bij machines of constructies met beweegbare onderdelen kunnen deze onderdelen ook effectief bewegen op het scherm. Fotorealistische renders zijn mogelijk, ook in videoformaat (met bewegingen).