Lightroom

► Fotobewerking kan ook met Photoshop elements en Photoshop van Adobe.

Lightroom is het hart van de hedendaagse workflow van digitale fotografen. Met Lightroom kan je snel foto's importeren, beheren en presenteren. Of het nu gaat om één enkele foto of een complete huwelijksreportage, met Lightroom zal je meer tijd achter je lens zitten dan achter je computerscherm.

Lightroom zorgt ervoor dat de hele foto-workflow snel en efficiënt verloopt. Lightroom is de stap voor Photoshop; wie geen montages in lagen maakt met Photoshop zal merken dat vermoedelijk alle bewerkingen binnen lightroom kunnen gebeuren, en dat deze makkelijker en sneller uit te voeren zijn.

In Lightroom zijn er verschillende onderdelen zoals: de bibliotheek, de ontwikkelmodule, de presentatiemodule en de printmodule.

  • In de bibliotheek kan je foto's importeren, voorzien van sleutelwoorden en andere metadata, groeperen, sorteren, vergelijken, zoeken ... Bij het importeren kan je ook presets toepassen om nog meer tijd te winnen bij het afwerken van je foto's.
  • In de ontwikkelmodule worden de foto's op "smaak" gebracht. Alle handelingen zijn eenvoudig en razendsnel te kopiëren naar een reeks foto's die in gelijkaardige omstandigheden zijn gefotografeerd zodat het ontwikkelen van een hele reeks razendsnel kan gebeuren. De meeste ontwikkelmogelijkheden zijn zowel op RAW- als JPG-bestanden uit te voeren, maar de extra mogelijkheden van RAW-bestanden worden eveneens maximaal benut in de ontwikkelmodule.
  • In de presentatiemodule kan je met een druk op de knop een slideshow maken zonder de foto's eerst om te zetten naar JPG of TIF. Je kan bv. ook snel een webalbum maken van RAW-bestanden zonder lightroom te verlaten of de RAW-foto's eerst te moeten omzetten.
  • In de printmodule bepaal je hoe je foto's afgedrukt worden, rechtstreeks vanaf je  RAW- of JPG-bestand met behoud van alle nuances die in je foto zitten, wat niet altijd het geval is als je een JPG naar een fotolabo stuurt. Sinds Ligthroom 5 is de module fotoboeken voor veel digitale fotografen een aangename extra functionaliteit om makkelijk zelf mooie fotoboeken te maken.